Kérdése lenne? Keressen minket! Telefon: +36 (46) 505 266 Iroda: 3525 Miskolc, Dayka Gábor u. 1-7. C épület 1/4

Bodrogköz Öröksége – Karos-Karcsa-Pácin mikrotérség turisztikai célú fejlesztése ÉMOP-2.1.1

A 2010-ben benyújtott pályázatot három szomszédos település, Karos, Karcsa és Pácin megbízásából készítettük. A miskolci Herman Ottó Múzeum szakmai közreműködésével a térségben eddig egyedülálló turisztikai fejlesztésre 382,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást sikerült nyerni.

A beruházás révén egy évszázadokat felölelő, a látogatóknak a honfoglalás korától a kései reneszánszig tartó időutazást lehetővé tevő új látnivaló-együttes jött létre.

Az egyik legrégebbi lakott településünkként számon tartott Karcsán már egy teljesen épen fennmaradt román stílusú Árpád-kori templomot csodálhat meg az, aki a Bodrogközbe látogat, amely közel egy évezrede áll ott a kora kereszténység időszakának méltó emlékeként. A templomban a faragványokat és bútorzatokat restaurálására került sor.

karcsa

A nemzetközi régészeti lelőhelyként elismert Karos az itt talált vezérsírok és más leletek tanúsága szerint a honfoglaló magyarság első központi szálláshelyéül szolgált, vagyis a Kárpát-medencébe érkező őseink a bodrogközi települést övező dombokról irányították az új haza jelentős részének a meghódítását. A beruházás révén Karoson új kiállítótér is épült, amelyben az eredeti leletek, panoptikális rekonstrukciók, valamint digitális interaktív eszközök segítségével, tehát hitelesen, ugyanakkor a XXI. századi igényeknek is megfelelően mesélik el és mutatják be a honfoglaló magyarság történetét, életmódját és szokásait.

karos

A szomszédos Pácinban található kastélyba lépve pedig a reneszánsz, a középkori humanizmus barátságosabb légkörébe nyerhetünk bepillantást, ahol a kor gazdag főnemesei – köztük a Mágóchy család – pihentek és hódoltak a vadászat szenvedélyének. A pácini kastélyban felújításra kerültek a múzeum belső terei, a szobákban reneszánsz enteriőrőket alakítottak ki, valamint digitális eszközök segítségével egy a reneszánsz korát bemutató interaktív kiállítótér is helyet kapott. Emellett megújult a kastélyt övező kert és őspark, valamint új fogadóhelyiségekkel és egy térségi turisztikai információs központtal bővül a múzeum.

pacin

Bodrogköz az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik, ugyanakkor természeti szépségeit tekintve kevés hely veheti fel vele a versenyt az országban. Azonban olyan értékek is találhatók itt, amelyekről eddig csak kevesen hallottak.  Éppen ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy ennek a nagyszerű projektnek a levezetésével, elszámolásával is cégünket, az RPE Kft-t bízták meg.

Szeretne Ön is sikeresen pályázni? Keressen minket!

Kérjük, adja meg az alábbi űrlapon adatait és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.